Τεύχος 3

15 Φεβρουαρίου, 2024 - In ΤΟΜΟΣ 50

ΤΟΜΟΣ 50

ΤΕΥΧΟΣ 3 – 1

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ Χ., ΜΑΝΑΚΟΥ Θ., ΜΠΟΚΑ Β.

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ

ΣΤΟΜΑ 2022; 50: 1 – 8

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο τη βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με το άσθμα και τη φαρμακευτική του αγωγή και τις εκδηλώσεις αυτών στη στοματική κοιλότητα των παιδιατρικών ασθενών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά μεθόδων διαχείρισής της συμπεριφοράς τους στο οδοντιατρείο με στόχο την πρόληψη και την αποκατάσταση της στοματικής τους υγείας.
Μέθοδος και Υλικά: Για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar, καθώς επίσης μελετήθηκε και η έντυπη διεθνή βιβλιογραφία.
Αποτελέσματα: Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών και αποτελεί την πιο συχνή χρόνια ασθένεια των παιδιών. Μελέτες αναφέρουν ότι τόσο το ίδιο το άσθμα όσο και η φαρμακευτική του αγωγή σχετίζονται με την τροποποιημένη σύσταση του σάλιου αλλά και τον αυξημένο τερηδονικό κίνδυνο αυτών των ασθενών.
Συμπεράσματα: Οι ασθματικοί ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης οδοντικών παθήσεων και η οδοντιατρική θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες πυροδότησης μίας ασθματικής κρίσης. Αυτό τονίζει τη σημαντικότητα για τους οδοντιάτρους να είναι σε εγρήγορση, να αναγνωρίζουν τις επιδράσεις του άσθματος στη στοματική υγεία, και τέλος να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν μια ασθματική κρίση στο οδοντιατρείο.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε για νέα & εκδηλώσεις της Στοματολογικής Eταιρείας Βορείου Ελλάδος

Cookies & Privacy Policy

© 2022 sebe.gr - All Rights Reserved. Designed & Development by: We are TheFutureCats